Laminat

Laminat se je v preteklih letih pojavil kot hitra in nizkocenovna (vendar ne cenena!) rešitev za vse prostore, od spalnic do najbolj obremenjenih pisarn in otroških sob. Z več sto vrstami dekorja pa si že za malo denarja omislite najbolj trendovski izgled vaših prostorov.

Laminirane talne plošče so sestavljene iz več slojev. Jedro je navadno iz vlaknene plošče, zgornji in spodnji sloj pa sta iz umetne mase oziroma laminata. Zgornji sloj tako predstavlja slika (imitacija) zaželenega vzorca, čez sliko pa je nanešen zaščitni sloj, ki prenaša velike obremenitve. Beseda imitacija ima navadno slabšalen prizvok, vendar se podi iz laminiranih plošč, ki se v zadnjem času pojavljajo na tržišču, ne razlikujejo bistveno od lesenih tal, le da tu ne gre za masivni les.

Prednost laminiranega poda so: odpornost proti kemikalijam, mastnim madežem, udarcem , obrabi in razenju (tudi proti petam ženskih čevljem in kolesom pisarniških stolov) ter celo proti vročini cigaretnih ogorkov. Poda ni treba lakrati. Lahko ga polagamo plavajoče ali lepimo. Pri plavajočem podu je priporočena podlaga iz poliuretanske penaste folije, da omilimo votlo donenje in naredimo nekoliko mehkejšo hojo. Velika pomanjkljivost v primerjavi z lesom je hladen občutek na otip.

Plošče so veliko tanjše od klasičnega parketa (med 5 in 10 milimetri), kar pomeni, da jih lahko položimo tudi tam, kjer so bile prej položene keramične ploščice ali tekstilne obloge. Zato je še posebej primeren za adaptacije. Laminatne obloge so primerne tudi za talno ogrevanje, vendar z uporabo primerne folije.