Priprava/izravnava tal

 

V sklopu predpriprave na samo izvedbo del, je pogosto potrebno tla nivelirati ali izravnati. Z različnimi produkti skupine UZIN, Henkel in Murexin smo v koraku s časom za najodličnejšo predpripravo na nadaljno delo. Pravilna predpriprava tal je nedvomno najbolj pomemben korak pri polaganju novega poda.

Pred pričetkom priprave tal za polaganje talne obloge vedno preverimo krhkost, vlažnost in stabilnost talne obloge. V primeru vgradnje talnega gretja obvezno izvedemo protokol talnega gretja, ki ga priporoča proizvajalec vaše toplotne postaje, seveda po priporočilih, ki vam jih nameni vaš polagalec oz. parketar. Vlažnost betonske podlage/estriha mora bit pod 2% pri CM merilni metodi (pod 1,8 % v primeru talnega gretja). Krhkost in stabilnost estriha rešujemo z ustreznimi premazi, parna zapora pa reši problem previsoke vlage v estrihu.

Ne glede na to, kako nadaljujemo polaganje parketa, PVC poda, tekstila, … podlago vedno prebrusimo, da odstranimo labilne (proste ali krhke) delce ter jo očistimo raznih nečistoč, ki bi lahko preprečevale nadaljni oprijem. V primeru obnove vseljenega doma je še kako pomembno, da preprečimo širjenje prahu v druge prostore, zato uporabljamo izključno stroje, ki omogočajo brušenje s sprotnim odsesovanjem prašnih delcev, po potrebi pa prostore tudi zaščitimo z ustrezno folijo. 

 Prah oz. prašni sloj preprečuje oprijem nadaljnih veznih materialov, zato je odsosevnaje pomembno tudi s tega vidika.  Z ustreznim predpremazom zagotovimo primeren oprijem in stabilnost estriha za nadaljne polaganje izravnalne mase, parketa, vinilne obloge, …Vaša nova talna obloga bo namreč držala le tako dobro kot bo držal najšibkejši člen.