Polaganje parketa

Polaganje parketa je proces, ki zahteva dobro in primerno pripravljeno podlago. Glede na izbrano vrsto parketa se tudi določi smer in vzorec polaganja. Sledi izbira predpremaza, ki mora biti kompatibilen z lepilom. Največkrat uporabljamo trajnoelastično dvokomponentno lepilo za parket na osnovi čistih poliuretanov. Lepila na osnovi epoksidnih smol (epoksi-poliuretan) so alergena in marsikomu povzročajo zdravstvene težave še dolgo po polaganju, zato jih kljub nizki ceni ne uporabljamo. Za primer talnega gretja in parketa večjih dimenzij je priporočljiva uporaba enokomponentnega lepila na osnovi modificiranih silanov (MSP). To je trajnoelastično lepilo z dovoljenimi velikimi raztezki, ki bo parket zanesljivo in dolgo držal na podlago.

Polaganje gotovega parketa zahteva veliko mero previdnosti in doslednosti. Delo mora potekati v čistem okolju. Vsak nanos lepila na izgotovljen parket je potrebno nemudoma odstraniti, kasnejše odstranjevanje je praviloma mehansko (brušenje parketa). Čiščenje ostankov lepila na parketu Parket biro opravlja z namenskimi čistilnimi krpicami, ki ne poškodujejo laka ali spreminjajo sijaja premaza.

Če je po polaganju parketa potrebno brušenje in lakiranje ali oljenje, parketu zagotovimo aklimatizacijsko dobo vsaj 7-10 dni (v primeru klasičnega parketa debeline 21 mm pa vsaj 14 dni). 

4-IMAG0741