Brušenje parketa

Po končanem polaganju sledi brušenje parketa. Brušenje parketa lahko izvajamo tudi kot proces obnove starega parketa z dotrajanim lakom. Kadar brusimo star parket je obnovo potrebno prilagoditi trenutni vrsti premaza, saj lahko ostanki premaza sežejo globoko v parket in preprečijo oprijem novega premaza. Prav tako preverimo oprijem s podlago posameznih deščic in po potrebi izvedemo utrjevanje parketa z namenskimi penetrativnimi ekspandirajočimi lepili.

Prvo brušenje parketa opravimo z grobim papirjem s katerim odstranimo ostanke lepil, starih premazov, ostankov beleža in drugih poskusov onasneževanja predhodnih izvajalcev. Z nadaljnimi brušenji odstranjujemo vidne rise predhonih brušenj. Pred zadnjim brušenjem parket po potrebi večkrat prekitamo z mešanico namenske smole (elastična z dobrim oprijemom) in brusnim prahom istega parketa s katerim zapremo reže in razpoke v parketu. Z enako granulacijo brusnega papirja se posvetimo tudi robovom in kotom, da dosežemo enakomerno površino. Prah, ki je večna nadloga, tudi tokrat sprotno odsesavamo in preprečujemo širjenje v ostale prostore. Prostor temeljito očistimo (sesanje in brisanje) in že smo pripravljeni na nanos zaključnega premaza.

Končni izgled površine je odvisen od kakovosti zadnjega brušenja:

-“sam’ da je”: zadnje brušenje poteka s finim brusnim paprijem (P100 ali P120) )z valjčnim brusnim strojem. Lahko pusti opazno smer zadnjega brušenja in ob robovih vidne sledi brušenja s kotno brusilko.

– “tako pa bo”: zadnje brušenje poteka s finim papirjem (P100 – P 150) s kolutnim brusnim strojem. Skrije sledi valjčnega brušenja, vendar lahko pusti opazne sledi krožnega brušenja (manj vidno od sledi valjčnega brušenja). Ob robovih lahko pusti vidne sledi brušenja s kotno brusilko.

-“poliranje”: zadnje brušenje poteka s polirnim strojem s planetnim gibanjem brusnih glav (Trio, Quadro, Multidisc brusne plošče,…) Popolnoma skrije sledi brušenja, brusni risi so razmetani v vse smeri, zato se vzorec brušenja ne vidi. Površina je gladka in enakomerno sijoča. Ekscentrična brusilka skrije obdelavo s kotno brusilko. Poliranje je predpogoj za oljenje parketa, niansiranje ali barvanje.

3-IMAG0254